tiistai 2. joulukuuta 2014

Stop Animal Testing


ei liity mutta olkoot siinä :D


Mooi c:

Ekaa kertaa tulossa ihan kunnon asiapostaus. (jee)
Halusin puhuu yhestä aiheesta mikä ei nyt varmaan liity yhtään mihinkään mut anyway.
Meijän piti koulus pitää joku puhe jostain vapaavalinnaisest aiheesta, jostain sellasesta yleisestä esim. nuorten alkoholinkäyttö tai sosiaalisen median vaikutukset yms. Ensinnäkin aluks mun oli kauheen vaikee keksii mitää aihetta mut sit se vaan tuli, päätin sit puhuu eläinkokeista. Siitä innoituksen saaneena teenki tän postauksen. Tähän asiaan tutustuminen sai mut ihan tosissani miettimään.

Kun ennen aattelin eläinkokeita, ekana mulle tuli mieleen just joku ripsivärin tai muun kosmetiikan testaaminen just vaikka kanille tms. Mut koko asia ei kuulosta niin pahalta kun sen sanoo tolleen. Kun sit aloin tutkii eläinkokeista kirjotettuu materiaalii tarkemmin, mun käsitys muuttu niistä vieläkin negatiivisemmaks, sehän on ihan sairasta. Pidin niitä tietenki aikasemminki ihan kauheina, mutta nyt se käsitys on noussu potenssiin sata.

Ensinnäkin niitten eläinten olot on tosi karut ja ahtaat, niil ei oo tilaa liikkua siellä oikeestaan yhtään. Yksittäishäkeissä olevat kanit ei esim. pysty ees ojentautumaan suoriksi. Siellä ei oo eläimille virikkeitä, eikä olosuhteet yleensäkään tue niiden lajityypillisiä tarpeita.

Ja ne itse kokeethan on todella kivuliaita, riippuu tietenkin kokeesta. Pienestä pistosta kauheaan kärsimykseen ja kaikkea siltä väliltä.

 "Luustotutkimuksessa on yleistä, että eläimet altistetaan vaikkapa kivuliaalle nivelrikolle tai että niiden luita katkotaan ja murretaan erilaisten uusien hoitomenetelmien testaamiseksi. Tällöin vaikkapa kani joutuu olemaan monen viikon ajan pienessä yksittäishäkissä, vailla kunnollisia virikkeitä – ja kipeä, liikkumisen estävä jalka paketissa."


Toikin kuulostaa jotenkin niin surulliselta. Tässä pari tesktipätkää jotka avas ainakin mun silmät:
"Sosiaalisia eläimiä pidetään usein myös eristyksessä, seuranaan vain häkin teräksinen seinä. Nämä eläimet eivät näe koskaan auringon valoa, vaan elävät steriileissä tiloissa, monien ovien ja turvallisuusjärjestelyiden takana, usein kellaritasossa."


"Aineita annostellaan pakkosyöttämällä letkun kautta, injektoimalla niitä suoraan elimistöön tai levittämällä ainetta iholle (jolloin eläimiä pidetään usein liikkumisenestävissä laitteissa)."


"Usein myrkyllisyystutkimukset tuottavat eläimille vakavia oireita (sisäistä verenvuotoa, kouristuksia, pahoinvointia, oksentamista, hermostohäiriöitä, halvaantumista) ja mahdollisesti kuoleman." 


"Urheilulääketiede on puolestaan pakottanut eläimiä voimakkaaseen rasitukseen, esimerkiksi sitomalla koiria tuntikausiksi juoksumattoon kiinni."
Tiesittekö muuten, että yleisin eläinkokeissa käytetty koirarotu on beagle, koska sillä on ystävällinen luonne eikä se sen takia pyristele vastaan yhtä paljon kuin monet muut rodut? 


Mun on ainakin vaikee ees lukea noita juttuja, saati sitten että jotkut oikeesti tekee tollasta. En tajua miten ne pystyy kattomaan sitä. Musta ei ikinä olis sellaseen.
Okei ymmärrän että se on niiden työtä ja monia noit kokeita käytetään lääketieteellisiin tarkotuksiin esim. kehittelemään uusia lääkkeitä ja saamaan tietoa niiden haitoista,

Nyt on kuitenkin olemassa erilaisia vaihtoehtoja eläinten käytölle, esim. jotain kudosviljelymenetelmiä, kehittynyt tietotekniikka, jopa vapaaehtosia ihmisiä. Tällasten vaihtoehtojen perusteella niitä itse eläinkokeita tulis mun mielestä edes pyrkiä vähentämään, mutta se ei ainakaan vielä näy tilastoissa - päinvastoin.
Onneks nää kosmetiikan eläinkokeet on kielletty EU:n alueella, kun sitä kosmetiikkadirektiiviä muutettiin lopullisesti vuonna 2013. Se vähentää koekeiden määrää paljon, mut saattaa siihenkin näköjään jäädä aukkoja, eikä kaikki kosmetiikkamerkit kai noudata sitä.
Tässä on joitain tunnettuja kosmetiikka/hygieniamerkkejä, jotka ainakin käyttää eläinkokeita jossain muodossa osana tuotteidensa testaamista:
(tieto ei ole sataprosenttisen pätevää, mutta yritin poimia niitä merkkejä, joita oli kaikissa paikoissa listattuna, mistä näitä tietoja kaivoin)

.....and the list goes on and on.
Tässä viel pari eläinkokeita käyttäviä tuotemerkkejä:
Kun kattelin noita listoja, tajusin et ite oon käyttäny aika montaa noitten merkkien tuotteista. Mut aioin vakavasti miettiä mitä merkkejä alan tulevaisuudessa suosimaan, osa voi olla tietty kalliimpia kuin toiset, mut haluisin ehdottomasti ostaa eläinkoevapaita tuotteita.
Tällaisia on esimerkiksi:
kaikki kuvat: google kuvahaku


Kuten varmaan tajusitte tossa oli vaan pintaraapaisu kaikkiin tuotteisiin, menis vuos jos alkaisin kaikkia listaamaan. Netistä voitte yrittää ettiä lisää jos kiinnostaa.

En tiiä kyllä et kiinnostiko tää aihe ketään, enkä tiiä miks aloin tästä kirjottamaan. Oon silti tosi ilonen jos joku jaksoi tähänkin asti lukea :D

Tää on kuitenkin tosi tärkee aihe, en oo itekkään sitä aikasemmin sen enempää miettiny, mutta tällasen totaaliherätyksen jälkeen mun silmät avautu koko asialle. Kuinka paljon kärsimystä ja kipua siitä seuraa, usein vaan pinnallisten asioiden takia.

Kun aloin miettimään, miten tää saatais loppumaan, tuli vaan sellanen olo ettei mitenkään. Ehkä tässäkin asiassa pienillä valinnoilla ja teoilla voidaan vaikuttaa. Jokainen voi vaikuttaa.
Onneks tän asian puolesta kampanjoidaan paljon ja yritetään ravistella ihmisiä todellisuuteen.
Joku vois sanoa, että on niitä pahempiakin ongelmia. Musta tää on kuitenkin aika paha.


"Koe-eläimet ovat kärsimyskykyisiä, tuntevia ja tietoisia olentoja siinä missä lemmikkeinä hellimämme eläimetkin."Voisin tietty lisätä tänne jotain järkyttäviä kuvia, mutten oikeen voi koska en ees ite pysty kattomaan niitä xd Voisin myös jatkaa tätä paasaamista vielä loputtomiin, mutta ehkä lopetan täl kertaa tähän.
Kiitos, olen puhunut.
viitaukset & lähteet: 
http://www.oikeuttaelaimille.net/tietoa/elainkokeet
http://www.koe-elain.fi/elainkokeet/koe-elainten-hyvinvointi/

1 kommentti:

  1. Yyh toi oli tosi asiallist tekstii ja oon samaa mieltä sun kaa o(╥﹏╥)o

    VastaaPoista